marți, 1 noiembrie 2011

Restaurarea Monarhiei in Romania

De o buna perioada de timp e foarte clar ca in Romania este nevoie de o discutie profesionista legata de viitoarea forma de guvernamant a statului. In vara anului 2007, chiar primul-ministru Calin Popescu Tariceanu vorbea despre faptul ca Romania ar trebui sa se indrepte fie spre o monarhie constitutionala fie spre o republica parlamentara. Tot fostul presedinte al PNL vorbea, cu ocazia sarbatorii Nuntii de Diamant a Majestatilor Lor, despre rolul extrem de benefic jucat de Familia Regala in evolutia statului. Nu cred ca se indoieste cineva ca prezenta forma de republica este "producatoare in cantitate industriala" de haos in Romania, actuala Constitutie nereusind sa ofere un rol lipsit de echivoc puterilor statului. O republica prezindentiala nu prea are cum sa fie avantajoasa Romaniei, intrucat istoria "conducatorului providential" este inca vie in mintea multora. In sfarsit, din sfera formelor de guvernare republicane, am mai putea vorbi de republica parlamentara. Centrul de putere ar trece in acest caz in mana Parlamentului, seful statului fiind astfel ales de catre Parlament. Dar dincolo de aceste "detalii tehnice", ma intreb, ce traditia are republica in Romania, astfel incat sa merite pastrarea ei? Se mai poate lauda Romania cu o pozitie influenta in Europa din momentul abolorii Monarhiei? A mai avut Romania un sef de stat model ( poate Emil Constantinescu?!) de la abdicarea fortata a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei? Ei bine, daca ar fi sa raspundem sincer la aceste intrebari, am realiza cu usurinta avantajele formei de guvernamant monarhice. Sigur, am putea sa ne intrebam daca nu cumva si republica e acceptabila in cazul in care in funtea Statului s-ar fi aflat Alteta Sa Principele Radu? Ba da, garantat ca Romania ar fi fost cu totul altfel reprezentata, insa Alteta Sa ar fi putut fi in fruntea Statului maxim 10 ani, dupa care nu putem sti ar urma! Dar vedem ca Alteta Sa a fost nevoit sa se retraga, resursele fiind limitate iar mass-media "avand grija" sa il ignore si sa il marginalizeze total. Personal, cred ca Romania ar avea imens de castigat de pe urma reinstaurarii monarhiei, rolul de arbitru total independent al unui monarh fiind de netagaduit!
Din pacate prea multe vorbe si prea putine fapte .De la E. Constantinescu incoace prea multe vorbe s-au spus pe tema si prea putine fapte, mai ales din partea acelora care si-au creionat platforma politica la alegerile parlamentare si/sau prezidentiala sustinand reinstaurarea de drept a Monarhiei constitutionale.
Intr-o discutie cu un prieten ma contraziceam cu acesta privind modul in care poate fi instaurata Monarhia ,printr-un referendum ,conform Constitutiei ,nerecunoscute de Casa Regala ,sau printr-o revolutie ,cu "tunul ",asa cum au facut comunistii in 1946.
Voi ce parere aveti?
Totodata prezenta monarhistilor in oricare dintre partidele de pe scena politica actuala ,cel putin in cele care conteaza ,trebuie sa fie unul din obiectivele noastre ,precum si sustinerea acestora spre a ocupa functii de decizie ,favorabile Monarhiei.
REGELE este al tuturor romanilor nu numai al unui partid sau altul .
Fara o sustinere politica hotaratoare orice activitate desfasurata de o organizatie civica este fara substanta.
Ar fi interesant daca s-ar formula o petitie online, pentru a demonstra interesul populatiei fata de schimarea formei de guvernare.

Oricum, de reinstaurarea monarhiei ne despart doua mari obstacole:
1. Dezinformarea populatiei, care a ramas cu ideile comuniste asupra monarhiei, cu neadevarurile predate la orele de istorie in Romania Comunista, etc. E nevoie de o campanie de informare, petru care nu numai ca nu exista finante, dar care s-ar lovi de opozitia sistemului politic actual.
2. In sistemul actual de conducere, introducerea monarhiei ar insemna rasturnarea unor obiceiuri (in general ilegale) care aduc profit celor implicati. Acestia s-ar opune drastic schimbarii de sistem, avand la dispozitie mijloace (financiare si de media) pentru a opri miscarea pro-monarhista.
Romanul de rand s-a obisnuit cu demonstratii patetice oferite de politicienii actuali, panem et circenses, sa zicem, si nu are gustul format pentru a aprecia demnitatea monarhica. Dar tocmai de aceasta demnitate este nevoie pentru a repara imaginea Romaniei, manjita de cocalarii care ne conduc in prezent.











  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină